V japonském stylu

Šárka Hájková pracuje v Hubu už skoro dva roky a za tu dobu ušla dlouhou cestu. Když po škole nastoupila jako event manager do společnosti Kaizen Institute, začala objevovat svět japonské filosofie řízení, která jí okamžitě pohltila. Od ledna 2014 je navíc ředitelkou pobočky firmy pro Česko a Slovensko a jejím velkým novoročním předsevzetím je ukázat široké veřejnosti, že pro zavedení kaizen do firmy není potřeba vyrábět auta po miliónech ani mít tisíce zaměstnanců.

„Kaizen je japonský termín, který znamená v překladu pokrok nebo změnu k lepšímu. V oblasti managementu představuje specifikou filosofii, která klade důraz na kontinuální zlepšování procesů ve výrobě, obchodu nebo klidně i mezilidské komunikace. Klíčovým aspektem pro úspěšné implementování tohoto přístupu je zahrnutí všech struktur – od jednatelů až po zaměstnance obsluhující výrobní linky,“ představuje Šárka koncept. Přestože je kaizen v Japonsku běžnou součástí smýšlení většiny manažerů, do povědomí západního světa se dostal teprve nedávno. Velký podíl na tom měl právě Masaaki Imai, zakladatel Kaizen Institute. Jeho průlomová kniha Kaizen: The Key to Japan’s Competitive Success otevřela oči mnohým amerických i evropským společnostem.

Aktivity, které Šárka se svým týmem realizuje, vychází tedy přímo od zdroje, ať už se jedná o poradenství, workshopy, benchmarking nebo couching. „Spolupracujeme hlavně s klienty z oblasti automotive výroby, obchodu, logistiky, vydavatelství, procesního průmyslu, zdravotnictví i veřejného sektoru. Hezký příkladem společného úspěchu je ASSA ABLOY, s níž jsme na podzim 2013 uspořádali kongres. Díky nadšení ředitele a jeho týmu začaly v minulosti ve firmě zavádět nástroje kaizen a za několik měsíců už celá firma mohla prezentovat první výsledky svého úsilí, ale jejich vývoj kupředu stále pokračuje. Hodně mě naplňuje tento pozitivní růst u klientů pozorovat.“

Některé semináře, zaměřené mimo jiné na soft skills, se konají přímo v prostorách Hubu, v nejbližší době můžete proniknout do japonské kultury na akcích Kaizen Leader (11. 3. 2014), Štíhlý projekt management (13 – 14. 5. 2014) nebo Efektivní a motivované týmy (19. 5. 2014). S Šárkou se můžete potkat i neformálně třeba u ranní kávy, ráda si s vámi popovídá.

Zpět na všechny příběhy