S telefonem kolem světa

Honzu Březinu často potkáte v Hubu schovaného za monitorem svého Macu, jak pomáhá svým klientům dělat z fotek malá umělecká díla. Posledních několik let se totiž živí jako školitel produktů Adobe a Apple a učitel fotografie. Navíc sám působí jako fotograf na volné noze, do jeho hledáčku zabloudí modelky, zvířata, krajina i cizí kultury.  

Velkým krokem, který Honzu teď čeká, je uvedení na trh nové aplikace pro fotografy. “Deset let cestuji, s fotoaparátem jsem projel šest kontinentů a přes stovku zemí. Mám tuny fotek, spoustu zkušeností a kontaktů. A protože chytrý telefon a tablet jsou pro mě denní součást života, rozhodl jsem se všechno tohle spojit a nápad byl na světě – aplikace, ve které si budou moci zájemci koupit fotografického průvodce třeba na Island nebo Jihoafrickou republiku,” popisuje Honza. Koncept je v podstatě založený na jednoduchém řešení problémů většiny foto nadšenců, kteří se ocitnou v cizí zemi. Z jakého místa vyfotit Eiffelovku co nejlépe? Kdy je ideální světlo pro zachycení atmosféry na safari? V kterém baru vyfotit klasickou irskou kapelu

“Kolem iOS aplikací se motám od uvedení první verze systému. Pomáhal jsem řadě týmů s uvedením jejich aplikací na trh, a tak jsem dal dohromady vlastní mini-tým a už čtvrtý měsíc pracujeme na tomhle projektu.”  Aktuálně je Fripito dostupné v beta verzi, průběžně se pracuje na obsahu a rovnou i překladu do světových jazyků. Honza si rozhodně nenastavuje nízké cíle, jak sám říká, není jediný fotograf, který se má o co podělit, takže už teď má řadu zahraničních kolegů. Aplikaci plánuje rozšířit na globální trh s vrcholnou zastávkou přímo v Silicon Valley. Aby na tuto cestu mohl nastoupit co nejdříve, rozjel crowdfundingovou kampaň: “Je to sice teď velice populární forma financování a konkurence projektů je ohromná, ale na druhou stranu jsme se během prvních pár dnů vyšvihli mezi absolutní špičku foto projektů a vybrali skoro 4 000$.”  Kampaň má ambiciózní cíl 60 000$, takže stále zbývá spoustu prostoru pro další potenciální donátory.

“Moje víra v úspěch Fripita pramení mimo jiné i z Hubu. Je to pro mě obrovská inspirace pro ujasnění si priorit a zahození všeho, co mě brzdilo. Navíc tady potkávám pravidelně lidi, kteří mají buď zcela odlišný pohled na věci než já, nebo mi nabízejí úplně jiné úhly pohledu. Otevírají mi ty klapky na očích, které si všichni rutinou automaticky zavíráme. A navíc, kdo jiný by měl využívat globální coworkingový prostor  než cestující fotograf, který chce své zážitky, zkušenosti a tipy sdílet s lidmi po celém světě.”

Zpět na všechny příběhy