Cestou necestou

Šest Hubáků se jednoho dne rozhodlo, že vyjedou za italským sluncem. Otevřeli diáře, mapy a průvodce a byla z toho cesta přes Zürich do Milána, Florencie, Rovereta a zpět. Petr, Vojta, Anička, Veronika, Martin a Katka, 2389 kilometrů, 4 navštívené Huby, 5 GB fotek, 6 zlomených bránic od smíchu, 3 spálené obličeje a  nekonečno zážitků.

Hlavním cílem téhle cesty bylo poznat, jak to chodí jinde, sdílet zkušenosti a osobně se poznat s těmi, kteří věří ve stejnou věc. „Na světě je Hubů už skoro padesát. Všichni vycházíme ze stejného konceptu, ale přesto mě nikdy nepřestane udivovat, kolik diverzity jak co se týče prostoru Hubu, tak komunity členů nebo programů se v našem networku nachází,“ popisuje Petr své prvotní dojmy. „Curyšský Hub je třeba přímo pod železničním viaduktem. Ve Florencii mají stolní fotbálek přímo mezi pracovními místy a Rovereto vyhrává neuvěřitelným výhledem na monumentální hory.“

Impact Hub Zürich byl první zastávkou, kde se cestovatelé po nočním přejezdu a ranním osvěžení v jezeře Obersee vylodili. Dva samostatné prostory s kulatými stropy a ručně opracovaným kamenem jim braly dech. Stejně tak jako jejich úspěchy v rozjezdu Hub Fellowship, jednoročního inkubačního programu určeného pro začínající podnikatele na dané téma. Úzká spolupráce s významnými partnery ulehčuje společensky prospěšným projektům cestu ke hvězdám. „Hlavním jazykem je tam angličtina, do uší se ale člověku line i němčina, francouzština a italština. Je to úžasně multikulturní prostředí,“ vzpomíná Anička.

Cesta pokračovala přes alpské průsmyky s kýčovitými výhledy a sněhem, který posádku auta vyprovokoval až ke koulovačce. O den později navštívili Impact Hub Milan, kde s Hostitelkou Martinou pronikli do tajů Hubu se skleněnou podlahou a sklepem. „Působí to tam hodně domácky. Všude na stolech mají malé květináče, v odpočinkové zóně luxusní sbírku křesel z antikvariátu a sporák ve společné kuchyni jenom láká k tomu, aby si člověk odskočil uvařit nějaké těstoviny,“  komentuje Katka. Milánský Hub otevřel téměř ve stejnou chvíli jako ten pražský. Za tu dobu už ušli dlouhou cestu, uspořádali stovky akcí a poskytli útočiště pro více než 300 členů.

Jeden z nejmladších přírůstků do mezinárodní sítě je Impact Hub Florence. Otevřel své dveře teprve v únoru tohoto roku. Nachází se v budově bývalé celnice, kterou se jim od města podařilo získat za výhodnou cenu. Jejich součástí je i ojedinělý Fab Lab, kde lezou modely z 3D tiskárny, pálí laser a místo počítačů se po stolech válí šroubováky. Členové taky můžou využít kreativního koutku a oddychnout si při manuální práci.

Mezi zasněženými vrcholky Dolomitů, v kraji Trentino, leží Impact Hub Rovereto. Město, které má necelých 40 000 obyvatel, jeden kulturák a dvacet ulic, se pyšní skvělým týmem sedmi odvážných, kteří navzdory všem překážkám budují silnou komunitu. Spoluzakladatel Paolo před lety pomáhal v prvním z Hubů v Londýně, byl u toho, když se rozjížděl Impact Hub Milanoa teď kromě Rovereta plánuje i stovky metrů čtverečních v sousedním Trentu.

Rozhovor uzavírá Veronika s myšlenkou, která ji provázela téměř celou cestu: „Napříč těmi zeměmi, které jsme projeli, je vidět neuvěřitelná diverzita. Všechny Huby reagují na lokální podmínky a aktuální potřeby svých členů, jelikož základní koncepce fungování globální sítě je velmi flexibilní. Na druhou stranu je ale až udivující, nakolik zjevná i přesto zůstává naše společná myšlenka. Všude se stejně jako my snaží poskytovat podporu podnikání od samého základu přes mentoring až po napojení na investory. Věří v to, že díky šíření myšlenky o sdílení a spolupráci se může něco v jejich komunitě, městě, zemi nebo světě změnit.“

Zpět na všechny příběhy